nedjelja, 8. lipnja 2014.

aronija

Aronija – ukras i zdravlje istovremeno

Razmišljate li kako obogatiti i uljepšati svoje dvorište ili vrt, predlažemo vam jednu posebno vrijednu biljnu vrstu, koju s pravom možemo smatrati vrstom budućnosti – to je aronija.
Aronija je biljka koja dolazi iz Sjeverne Amerike, istovremeno je ukrasni grm i voćka, može se oblikovati po želji, pa je pogodna i za manje vrtove. U proljeće privlači pažnju svojim prekrasnim bijelim cvjetovima, a u jesen čudesnim crvenim listovima.
Plod aronije je blještava crna bobica koja sadrži u sebi jednu od najvećih koncentracija vitamina, minerala, antioksidansa i ostalih korisnih tvari u biljnom svijetu. Koncentracije prirodnih antioksidansa kod aronije su pet do deset puta više od borovnice ili brusnice. Smatra se da su sjevernoamerički Indijanci prvi koristili ovu atraktivnu biljku kao hranu i lijek.
Danas su poznata mnoga ljekovita svojstva aronije: pomaže kod slabokrvnosti, problema s protiskom, migrene, povišenog šećera, probavnih tegoba, a zbog visoke koncentracije antioksidansa ublažava stres, pomaže kod hroničnog umora i usporava starenje.
Plod aronije je jestiv, pa je pogodan za izradu: sokova, jogurta, kompota, marmelada, džemova, te proizvodnju likera, rakija i visokokvalitetnog crvenog desertnog vina.
Aronija je za uzgoj nezahtjevna biljka, uspijeva gotovo na svakom tlu, otporna je na hladnoću i vlagu, nema poznatih bolesti i štetočina, pa nije potrebno nikakvo špricanje, znači traži samo redovno zalijevanje te pomlađivanje grana podrezivanjem.