JEDI LOKALNO, JEDI SEZONSKI
Kako se hraniti zdravo? Iz kojeg god razloga došli do ovog pitanja, bilo da se radi o narušenom zdravlju, očuvanju zdravlja ili uopšteno o unapređenju kvaliteta življenja, vjerovatno ste se suočili s nevjerojatnom količinom informacija kojim smo obasuti sa svih strana. Kroz ruke vam je prošao već pokoji »revolucionarni« bestseler, pročitali ste pola virtualne biblioteke sjedeći pred kompjuterom i bezbroj ličnih priča pojedinaca koji se kunu da je njihov put onaj pravi. Uveli ste bezbroj puta neki novi režim ishrane, isprobali pokoju čarobnu dijetu – no bez uspjeha. Ako je ovo i vaša priča, a čujem ih mnogo, moguće je da ste među velikim brojem ljudi koji su se našli pred zidom frustracije i sa pokojim novim pitanjem. Naprimjer: zašto to ne "pali" kod mene?
http://www.krenizdravo.com/prehrana/pravila-izbalansirane-vegetarijanske-prehrane
POSTOJI LI UOPŠTE ZDRAVA HRANA?
Postoji li uopće zdrava hrana ili je sve to tek
marketinški trik? Kako se snaći i kako znati što je zdravo - domaći
proizvodi, organski proizvodi, light namirnice, proizvodi bogati omegom 3, mediteranska prehrana, pa "čuvene dijete" (e, tu je "brljanja" najviše!)?
Zdrava hrana postoji, ako su zadovoljeni važni kriteriji: 1)
individualizacija pri izboru, što znači prilagodba potrebama pojedinca i
2) uporaba zdravih namirnica! Individualni pristup podrazumijeva
slušati sebe i naći vlastiti model zdrave prehrane, uvažavajući šest
važnih osobnih preferencija: dob (prehrana djeteta, tinejdžera ili starije osobe se razlikuju), spol ("muškarci su s Marsa, žene s Venere"), genetske predispozicije (sklonost bolestima, debljanju), tjelesna konstitucija, zdravstveno stanje, mentalna i tjelesna aktivnost (osoba koja obavlja sjedilački posao treba manji unos, bogatiji ugljikohidratima, a sportaš veći unos, bogatiji proteinima).
S druge strane, zdrave namirnice moraju zadovoljiti pet kriterija:
- Hrana, a ne tablete! Zamislite koliko jedna namirnica ima nutrijenata, dok tableta C vitamina ili napitak imaju samo taj vitamin! Za osvježenje uzmite naranču, grejp ili kivi - dobit ćete više!
- Sezonska hrana! Uzimajte hranu karakterističnu za godišnje doba. Ljeto je sezona laganih namirnica bogatih vodom, dok je zimi hrana kompaktnija i zasitnija, te grije tijelo i stvara zalihe. Usto, sezonska hrana traži manje skladištenja i transporta.
- Lokalna hrana! Preporučuje se voće i povrće iz lokalnog područja, što traži manje skladištenja i transporta, a daje veću kvalitetu. Hrana koja stiže iz dalekih zemalja podliježe nužnim intervencijama da bi ostala "svježa" (premazi, kemikalije, plinovi, smrzavanje). Usto, više skladištenja i transporta jako pridonosi onečišćenju Zemlje!
- Hrana iz organskog uzgoja! Treba uzimati hranu proizvedenu sa što manje kemikalija, poput pesticida, fungicida, insekticida.
- Hrana s niskim stupnjem prerade, neprerađena hrana! Misli se na namirnice sa što manje intervencija čovjeka. Primjerice, bijela riža ima uklonjen vanjski sloj zrna koji je bogat vitaminima i mineralima. Zato - što rjeđa konzumacija gotovih industrijskih proizvoda!
S jednakom pažnjom kojom odabiremo životni poziv, hobije, školovanje, trebamo se odnositi i prema "modelu zdrave prehrane". Zanemarimo li to, riskiramo. To je kao da hodate tračnicama i nadate se da vlak neće naići. Hoće, najvjerojatnije, nažalost!