Kako sami da napravite tinkturu?
Prvo što treba da znate u vezi sa ovim jeste da pravljenje tinkture može biti zabavno. Svu svoju ljubav i pozitivnu energiju možete preneti na njeno pravljenje. Ali zato, ako ste napeti, nervozni i u lošem raspoloženju, onda će takva biti i tinktura.
Biljne tinkture su u suštini tečni
ekstrakti biljaka. Dok se kod infuzije i dekokta koristi voda za
ekstrahovanje, dotle se za pravljenje tinktura alkohol dodaje vodi ili
jabukovom sirćetu.
Alkohol koji se koristi za proizvodnju
tinktura prema receptima dr Ričarda Šulca je votka, koja je pravljena od
žitarica. To znači da je destilovan iz fermentisane žitne „smese”.Druge
vrste alkohola (viski, konjak) mogu sadržati pravi procenat alkohola,
ali one sadrže, pored toga, i razne nečistoće, boje, arome, konzervanse i
toksične supstance. Denaturisani izopropil (alkohol za masažu) i
metil-alkohol se nikada ne koriste, jer su otrovni.
Votka je najbolja i najčistija alkoholna
baza i za obicnog prosecnog coveka je najednostavnije,najlakse i
najpristupacnije nju koristiti.Takodje mozete da nabavite medicinski
alkohol i da ga razblazite sa destilovanom vodom na potrebni procenat
od 40-50 %. Mada se razni biljni lekoviti sastojci ekstrahuju sa
različitim procentima alkohola, ipak, standardan rastvor tinkture (bazu)
čini 50% alkohola i 50% vode, gde je 50% alkohola jednako sa 100 gradi
istog. Votka, po zakonu, i ne može biti ništa drugo do mešavina etil
alkohola i vode; zato većina herbalista bira baš nju. Očigledno da je
bezbedna i da ljudi smeju da je konzumiraju u vidu tinkture.
Etil alkohol rastvara i ekstrahuje
određene važne fitohemikalije (biljne supstance) bolje od vode. Recimo,
supstanca diosgenin iz divljeg jama rastvorljiva je samo u alkoholu, a
ne i u vodi. Alkohol takođe održava tinkturu i znatno produžava rok
trajanja, na najmanje pet godina.Pojedini biljni sastojci, poput smole,
bolje se rastvaraju pri ovako visokom procentu alkohola.
Čisto jabukovo sirće (acetatna kiselina)
je takođe dobra baza za tinkture kada je reč o pojedinim biljkama,
naročito kod lobelije, mada nije jaka kao etil alkohol. Tinkture
napravljene sa sirćetom manje isušuju kožu; dobre su za trljanje kože i
imaju blago antiseptično dejstvo. Uvek koristite čisto jabukovo sirće iz
prodavnica zdrave hrane, po mogućstvu da je prirodno, nefiltrirano,
sirovo i nedestilovano. Jedan veliki problem koji Dr Dicard Sulc ima sa
tinkturama napravljenim sa ovim sirćetom, naročito sa
„super-tonikom”-Imuno #2 formula (beli luk, aleva paprika, đumbir, crni
luk i ren),jeste to što su toliko ukusne da ih sve sam popije. Takođe,
ljudi koji ih kupuju nikad se ne prehlade, jer znaju za taj odličan
začin za salatu…
U većini slučajeva tinkture se prave od
svežeg bilja. To se radi tako što se sveže biljke stave u
blender zajedno sa alkoholom i promešaju se. Tako se dobija kaša kroz
koju će alkoholni rastvor dopreti do pojedinačnih ćelija biljaka i
izvući sve lekovite sastojke.Moze da se koristi i suseno bilje sto opet
zavisi od tinkture do tinkture,najcesce je izvodljivo kod biljaka gde je
koren najlekovitiji deo kao kod cudotvorne ehinacee.Ako imate osušene
biljke koje treba skroz isitniti, jeftin način da se to uradi jeste uz
pomoć električne drobilice za kafu ili uz pomoć avana sa tučkom. Ako se
odlučite za prvu opciju, onda pazite da ne „prekuvate” biljke. Osim
toga, tvrdo korenje može da ošteti ona sečiva unutra.
Dakle prilkom procesa spravljanja same
smese za tinkturu, samo izmešajte u blenderu svoje biljke sa alkoholom,i
to onda prespite u teglu.Obicno to bude litar alkohola i onda
podesavate zeljenu gustinu odnosno jacinu same tinkture. Ako želite jaču
tinkturu, onda biljke treba da dosegnu 3/4 posude, dok je za najjaču
potrebno da se dobije skoro samo kaša, da bude poput nekog sosa od
jabuka.
Obične jeftine posude za tinkture su
tegle od jednog litra. Providna staklena tegla vam daje tako mogućnost
da posmatrate procese nastanka tinkture.Važno je pritom samo da je
držite na tamnom mestu, van domašaja sunčeve svetlosti. Nemojte
koristiti plastičnu, metalnu ili bilo koju drugu vrstu materijala za
posudu, sa kojom bi alkohol mogao da stupi u neželjene hemijske
reakcije.(obcna redovna tegla sa ne korodiranim i ocuvanim poklopcem-zatvaracem sa unutrasnje strane.)
Tegla mora da stoji zatvorena najmanje 14 dana (što više odstoji tinktura je jača) i mora se mućkati svaki dan najmanje tri puta.ili kao sto je cuveni Dr Kristofer(ucitelj Sulca) govorio svki put kada prodjete pored nje… Kada
jednom konacno zatvorite posudu sa tinkturom vise se ne otvara do
upotrebe tinkture.Nakon što prođe željeni period, tečnost se procedi
kroz pamuk ili neki drugi kvalitetni filter. Dobijena tečnost-tinktura
stavlja se u svetlobraon flaše sa čvrstim poklopcem.