srijeda, 26. ožujka 2014.

MP

Zablude u lečenju i ishrani – intervju sa dr Miroljubom Petrovićem

asfsddf
Dobar dan doktore Petroviću. Prvo bismo želeli da vam se zahvalimo što ste odvojili malo vremena za nas i čitaoce našeg portala Tinkture Dr Šulca. Svedoci smo da je u današnjem svetu sve veći broj ljudi bolestan, da li od teških ili manje teških fizičkih ili duhovnih bolesti, ali jedno je sigurno – teško je danas naći potpuno zdravog čoveka. Usled nemoći klasične medicine pred bolestima XX i XXI veka, ljudi pribegavaju raznoraznim instant rešenjima koja nude mnogi nadrilekari i samoproklamovani nutricionisti. Ovakva pogrešna metodologija ih često odvodi na stranputice – zablude u ishrani i lečenju, čime se zdravstveno stanje obolelog još vise narušava ili u najboljem slučaju ostaje nepromenjeno (uz poveće finansijske “olakšice”).

Tinkture Dr Šulca: Pa da krenemo sa jednim pitanjem vezanim za “lečenje” ,ni manje ni više nego, petrolejem?
Dr Miroljub Petrović:
Petrolej (kerozin) ili parafin se koristi kao gorivo za avione, i dobija se destilacijom nafte. Otrovan je za konzumiranje, baš kao i nafta. Ali, pošto ljudi danas koriste i druge otrovne supstance u tečnoj fazi za navodno lečenje (najpoznatija je alkohol, a danas mnogi koriste i mokraću) ne treba da čudi što je i ova otrovna supstanca uvrštena na “spisak lekova”.
Tinkture Dr Šulca: Danas je vrlo popularan zeolit. Da li možete nešto više da nam kažete o njemu?
Dr Miroljub Petrović:
Zeolit je redak mineral u prirodi i ne predstavlja sastojak koji se nalazi u biljkama. Podsetiću da su biljke jedini proizvođači hrane u prirodi – jedino one mogu da uzimaju minerale iz zemlje, i da koriste sunčevu svetlost u procesu fotosinteze za stvaranje plodova i drugih biljnih tkiva koje ljudi i životinje jedu. Zeolit se u prirodi nalazi u vidu rastresitog sedimenta ili stene, baš kao i drugo kamenje. Suludo je da čovek da jede kamenje i sediment, a zeolit je upravo to – kamen, odnosno sediment, koji je usitnjen na niovu praha. Na isti način možemo da usitnimo i drugo kamenje i minerale. Konzumiranje zeolita je još jedna od mnogobrojnih prevara koja ima dva smera – 1) ljudima se sugeriše za lečenje nešto što teško može da se nabavi (zeolit je redak u prirodi) i tako se formira visoka cena, pa se ljudima uzima novac na prevaru, 2) štetnost zeolita nije ispitivana, jer nikome do skoro nije palo na pamet da jede zeolit, ali kao što nema potrebe da ispitujemo štetnost jedenja cigle ili crepa, a da znamo da je štetno, ne treba da pravimo posebna istraživanja o štetnosti konzumiranja zeolita.
Tinkture Dr Šulca: Mnogi ljudi smatraju da im je soda-bikarbona pomogla kod raznih oboljenja?
Dr Miroljub Petrović:
U pitanju je još jedna supstanca koja ne postoji u prirodi, pa samim tim nije za jelo. Sodu bikarbonu pravi čovek za svoje fiktivne potrebe. Ona u organizmu reaguje slabo bazno, pa može privremeno da pomogne ljudima koji imaju “kiselinu”, odnosno gorušicu, zbog konzumiranja namirnica životinjskog porekla i kafe. Konzumiranje sode bikarbone lako može da poveća krvni pritisak i da poremeti pH krvi. Ljudi koji ne žele da menjaju svoje loše navike moraju da izmišljaju preparate za otklanjanje simptoma bolesti, a soda bikarbona je jedan od takvih preparata kojim se samo pogoršava čovekovo zdravstveno stanje na duže staze.
Tinkture Dr Šulca:  Da li možete nešto više da nam kažete o bezglutenskoj dijeti?
Dr Miroljub Petrović:
U hinduizmu i okultizmu, svaka pojava u prirodi, kao i sama hrana, karakteriše se navodno većim ili manjim prisustvom dveju energija (jin i jang, kako ih oni nazivaju). Tako se, na primer, toplota i leto posmatraju kao jang, pa se radi energetskog balansa tokom ovog godišnjeg doba, kao i u toplijim krajevima, preporučuje više jin hrana poput svežeg i barenog povrća sa manje soli, sezonsko voće i više tečnosti. S druge strane, hladnoća i zima se posmatraju kao jin, pa se u ovo doba i u hladnijim krajevima preporučuje hrana koja je više jang i koja samim tim zagreva telo: pečena, pržena, duže kuvana i više slana hrana, kao i više ribe i mahunarki. Pored kuvanja u skladu sa godišnjim dobom, u ovim tehnikama ishrane i lečenja obraća se pažnja i na druge faktore, poput telesne konstitucije ili pola (žene su navodno više jin, a muškarci više jang).
Jedna od takvih tehnika je “ishrana po krvnim grupama” prema kojoj je krvna grupa čoveka “ključ za otvaranje mnogih prikrivenih isceliteljskih snaga i energija u organizmu”.
Po sličnom principu deluju i druge slične tehnike, kao što su akupunktura, akupresura, iridologija, refleksologija i dr, po kojima svaki predmet u prirodi, kao i svako biće, ima svoje energetsko polje (n­zivaju ga “aura”), a do oboljenja dolazi kada nastane poremećaj tog polja. I zato je, opet, potrebno dovesti do balansa tog energetskog polja da bismo bili zdravi, čemu služe gore navedene tehnike.
“Stručnjaci za energiju” često koriste pomagala kao što su klatno, rašlje i visak da bi navodno utvrdili gde se nalaze izvori negativne energije, pa onda ljudima savetuju da pomeraju krevete na mesta sa “pozitivnom energijom” da bi bolje spavali ili da konzumiraju onu hranu koju im pomenuta pomagala navodno sugeri­šu.
Jedna od danas najpoznatijih i najpopular­nijih tehnika usklađivanja energije, koja je povezana sa posebnim režimom ishrane, jeste “bezglutenska dijeta”. Treba znati da je gluten jedan od najboljih biljnih proteina koji postoji u prirodi za ljudsku ishranu. Najviše ga ima u plodu pšenice, raža i ječma, a manje u ovsu.
“Stručnjaci” sa Istoka koriste primitivne i neozbiljne tehnike za utvrđivanje da li nekome smeta gluten u ishrani. Dovoljno je da osoba uzme u jednu ruku proizvod koji sadrži gluten (na primer, komad pšeničnog hleba), da ga stavi ispred stomaka, i da na­vodno oseti gubitak energije i slabost prilikom vrše­nja jednostavnih pokreta dru­- gom rukom.
Ceo ovaj cirkus dobio je i “naučnu potvrdu” tako što se neupućenima nudi testiranje preko analize krvi čime bi se utvrdilo da li je osoba navodno “netolerantna” na gluten ili neku drugu namirnicu. Da bi ubedili neupućene, “stručnjaci” za bezglutensku dijetu navode primer netolerancije na mleko, koji postoji kod više od 50% svetske populacije, i tim primerom žele da opravdaju objašnjenje vezano za navodnu netolerantnost na gluten. Da podsetimo, u slučaju netole­ran­cije na mleko organizam čoveka nije u stanju da luči dovoljno enzima laktaze koji je potreban za varenje mlečnog šećera laktoze iz kravljeg mleka. Na taj način nesvareni mlečni šećer izaziva probleme u crevima kao što su gasovi, grčevi i dijareja.
Tako nešto je i očekivano jer je čovek po svojoj anatomiji i fiziologiji biljojed, a hrana za telad – kravlje mleko, nije hrana za koju je njegovo telo dizajnirano.
Sa druge strane, nije očekivano da čovek bude netolerantan na konzumiranje nekog biljnog proizvoda jer je on biljojed. To je kao kad bismo kravama zabranjivali da pa­su na određenom delu livade jer “tamo ras­te posebna trava na koju su neke krave ne­- tolerantne”. Takođe, ne postoji nijedno naučno objašnjenje koje bi moglo da op­ravda izbacivanje najboljeg biljnog proteina – glutena iz ljudske ishrane.
222175736_640ymut
Dr Petrović je u Srbiji i regionu, kao i širom sveta održao više stotina predavanja na temu zdravlja, kreacionizma i teologije
Postoje određeni filozofski koncepti, ničim potvrđeni, koje navode promoteri bezglutenske dijete. Jedan od njih kaže da usled oštećenja sluzokože želuca ili creva imuni sistem čoveka nedovoljno svarenu hranu prepoznaje kao stra­no telo i stvara antitela (antitela su etikete koje imuni sistem pos­tavlja na strana tela i tako ih prepoznaje kao metu za borbu protiv njih). Kada se radi analiza krvi korišćenjem ELISA testa navodno se otkrivaju određena antitela ko­ja ukazuju da je osoba netolerantna na gluten ili neku drugu biljnu namirnicu.
Činjenica je da ELISA test može da otkrije antitela za, na primer, HIV virus, kojeg imuni sistem prepoznaje kao strano telo, ali je potpuno nenaučno, nelogično i ničim potvrđeno da organizam stvara antitela na gluten, odnosno otpornost na isti, ili bilo koju drugu biljnu namirnicu.
Promoteri bezglutenske dijete navode pri­mere osoba koje su alergične na neke orašaste plodove (kao što je badem) ili na neke plodove voća (kao što su jagode). Praksa je pokazala da su takve osobe narušile svoje zdravlje, poremetile crevnu floru i izazvale oštećenja na organima za varenje, i da je to uzrok zašto im ne prijaju određene biljke. Ka­da u svom životu primene dobre navike i pređu na zdravu ishranu zasnovanu na biljkama, ove osobe ubrzo prestaju da bu­du alergične na po­me­nute biljke – mogu da ih konzumiraju bez ikakvih problema.
Na sličan način osobe koje oštete sluzokožu želuca gaziranim pićima, kofeinom, alkoholom i masnom hranom mogu da osećaju tegobe ako piju sokove na bazi kiselog voća kao što su limun, grejpfrut i pomorandža. Ali, kada počnu zdravo da se hrane i kada se želudac oporavi, oni bez problema mogu da konzumiraju ove citrusne sokove.
Činjenica je da mnogima pomogne izbacivanje žitarica iz ishrane zato što su do tada konzumirali samo prerađene žitarice prepune hemijskih dodataka. Takvi proizvodi zakiseljavaju organizam i zaista ih treba izbegavati. Ali, to ne znači da treba izbegavati integralne žitarice koje nisu prerađene i kontaminirane raznim pojačivačima ukusa, konzervansima i veštačkim bojama.
Podsetimo da je beli hleb zaista “prazan” jer se u njemu nalazi samo 7% hranljivih sastojaka u odnosu na one koje postoje u neprosejanom brašnu nastalom mlevenjem celog zrna žita. I kada se takvom brašnu (odnosno testu) dodaju konzervansi, MSG, aditivi i drugi hemijski dodaci, dobijamo proizvod koji zaista nije za ljudsku upotrebu.
Činjenica je da postoji i placebo efekat – kada čovek radi nešto što je pogrešno, a uveren je da radi dobru stvar, pa geni privremeno reaguju na pozitivno značenje koje nečemu dodeljujemo pa osoba oseti poboljšanje, ali zapazimo da placebo ili lažni lek može samo kratkotrajno da deluje.
U najkraćem, takozvana “bezglutenska dijeta” je jedna od brojnih dijeta koja će, kao i mnoge pre nje, samo povećati broj bolesnih ljudi na našoj planeti.
Tinkture Dr Šulca: Svakako jedan od najprisutnijih “lekova” u medijima, a posebno na internetu jeste ulje konoplje… (?)
Dr Miroljub Petrović:
Biljna ulja ne postoje u prirodi u tečnoj fazi. Postoje samo kao masnoća u okviru biljaka, a njihovo ceđenje i vađenje iz biljaka je neprirodan proces koji čovek primenjuje. Najbolji način konzumiranja biljnih masnoća je konzumiranjem kompletnih biljnih plodova (masline, suncokreta, kukuruza…), a ne ceđenjem masnoća iz biljaka i njihovo odvojeno konzumiranje. Ako se tako radi, masnoće koje konzumiramo nisu uravnotežene kao što su to u celom plodu biljke, i zato mogu da izazovu niz poremećaja u organizmu, baš kao i konzumiranje vitaminskih i mineralnih tableta koje predstavljaju neuravnotežene hranljive sastojke. Poznato je da prekomerno i neuravnoteženo uzimanje određenih hranljivih sastojaka izaziva poremećaj u apsorpciji drugih hranljivih sastojaka, i druge vrste dizbalansa u organizmu. Ulje od konoplje je još jedan redak proizvod na tržištu zbog kojeg mu je visoka cena, a koji nema nikakva terapeutska svojstva u vidu ishrane, baš kao ni druga ulja, pa bila ona i hladno ceđena. Ko hoće da unosi zdrave masnoće u organizam treba da jede seme konoplje, suncokreta, kukuruza ili plod masline, a ne njihova ulja. Naravno da konzumiranje hladno ceđenih ulja biljaka, u malim količinama, nije štetno.
Tinkture Dr Šulca: Jedan od najmističnijih lekova je svakako i Srebrna voda… (?)
Dr Miroljub Petrović:
Srebro ima određena antibakterijska svojstva, ali i svinjska šunka, nadimljena otrovnim ugljen-dioksidom predstavlja nešto što izbegavaju bakterije i insekti, pa opet je štetno za upotrebu. Rađena su ispitivanja u laboratoriji vezano za srebrnu vodu i pokazano je da ona nema nikakva hranljiva, niti terapeutska svojstva.
Tinkture Dr Šulca:  A jedna prilično suluda “metoda lečenja”,sigurno ćete se složiti sa nama je i urinoterapija?
Dr Miroljub Petrović:
Ne bi me začudilo da se uskoro pojavi i izmet kao dodatak ishrani i preparat za lečenje raznih bolesti.
Tinkture Dr Šulca:   Da li i noni, graviola i aronija spadaju u grupu dobro reklamiranih proizvoda?
Dr Miroljub Petrović:
U pitanju su neki od brojnih namirnica kojih nema na našim prostorima, i odlična su podloga za priču prevaranata koji prodaju nešto čega nema, a za šta “oni tvrde” da je lekovito. Još jedna prevara.
Tinkture Dr Šulca: Vaše mišljenje o lekovitosti surutke i kefira?
Dr Miroljub Petrović:
U pitanju su produkti koji nastaju kvarenjem mleka raznih životinja sisara. Od njih može samo da se dobije dijabetes ili povišen nivo masnoća u krvi, a nikako da se leče bolesti.
Tinkture Dr Šulca: Mnogi ljudi smatraju da ih samo uzimanje vitamina B17 (koštice kajsija) može spasiti i od najtežih bolesti. Na čemu ljudi temelje ovakve tvrdnje?
Dr Miroljub Petrović:
Opet je u pitanju priča o nečemu što je retko u prirodi, da bi se ostvarila zarada na onom što nije lako dostupno. Ispada da je Bog pogrešio što nije napravio vitamin B17 da bude dostupan na svakom ćošku prirode, jer bi onda svi ljudi navodno bili zdravi.
Tinkture Dr Šulca: Da li možete nešto vise da nam kažete o gljivama. Da li one predstavljaju dobar izvor nutritijenata?
Dr Miroljub Petrović:
Gljive su saprofitski organizmi koji žive na uginulim ostacima. Ne spadaju ni u biljke, ni u životinje, nego u posebnu kategoriju organizama. Imaju pet životinjskih osobina, a jedna od njih je i posedovanje hitina, koju imaju insekti. Ne spadaju u prvostepenu hranu, kao što su biljke, ali mogu da budu zamena za biljke u manjim količinama, kao i meso biljojeda.
Tinkture Dr Šulca:   Da li nešto mogu da izleče Brojsove terapije?
Dr Miroljub Petrović:
Brojsova terapija predstavlja izgladnjivanje organizma, što može da bude jako štetno. U nekim slučajevima ona delimično pomogne osobama koje su godinama trovale svoj organizam, ali bolesnom čoveku je potreban adekvatan unos hranljivih i lekovitih sastojaka preko hrane, a to Brojsova terapija ne pruža, jer polazi od pogrešne pretpostavke da je dugotrajno gladovanje lekovito.
hqdefaultrgbeh
 Dr Miroljub Petrović (Direktor Centra za Prirodnjačke Studije u Beogradu) je čest gost na lokalnim, nacionalnim i regionalnim televizijama
Tinkture Dr ŠulcaStiže nam lepo vreme, ljudi će biti više aktivni i biće više podložni povredama i ujedima krpelja. Šta mislite o inekcijama protiv tetanusa i ujeda krpelja i koja je prirodna žaštita?
Dr Miroljub Petrović:
Bakterija Clostridium tetani je deo našeg organizma i predstavlja korisnu bakteriju. Međutim, u prljavim uslovima ona može da se prekomerno umnoži i da izazove trovanje. To se dešava kada se čovek poseče i ne opere ranu vodom nego dođe do stvaranja prljavih uslova da se ova bakterija prekomerno umnoži. Najobičnije pranje vodom rešava problem sa posekotinama ili ubodima na oštar predmet.
Do ujeda krpelja može da dođe samo ako je čovek neadekvatno obučen (ide go ili polugo). Ukoliko dođe do uboda krpelja postoje razne tehnike kako krpelj može da se izvuče iz tela. Jedan način je da se na njega stavi malo OHO lepka, da se sačeka par minuta da pod dejstvom lepka krpelj ugine, a onda da se očvrsli lepak, zajedno sa krpeljom izvuče iz tela. Drugi način je da se krpelju primakne užareni predmet, kao što je cigareta, i on će izaći iz tela. Neki koriste pincetu, uhvate krpelja za deo koji viri i okreću u krug. Postoje i druge tehnike. Mesto ujeda se zatim ispere vodom, alkoholom ili povidom jodom, i obriše. Oni koji žele mogu da koriste i list bokvice da stave na mesto posekotine ili ujeda jer ova biljka odlično deluje kod svih trovanja.
Tinkture Dr Šulca: Šta je u stvari nameštanje atlasa?
Dr Miroljub Petrović:
U pitanju je okultna tehnika, kao i akupunktura, homeopatija, iridologija i dr, koja se bavi navodnim “podešavanjem čovekove energije” i koristi se za navodno lečenje svih bolesti. “Stručnjake” za nameštanje atlasa treba izbegavati baš kao i vračare i astrologe, jer najgora stvar koja čoveka može da zadesi jeste da poludi, odnosno da postane opsednut demonima, a to se može desiti ako čovek posećuje okultiste (vračare, astrologe, nadrilekare) koji su najčešće nesvesni onoga što rade već su i sami izmanipulisani od strane demona.
Tinkture Dr Šulca:   Pretposlednje pitanje u ovom intervjuu je vezano za, po nama, bespotrebne strepnje današnjeg čoveka. Da li smatrate da čovek koji poštuje sve prirodne zakone zdravlja može da bude ugrožen na bilo koji način od Chemtrailsa (hemijski tragovi)  i HAARP sistema?
Dr Miroljub Petrović:
Sigurno je da se čovečanstvo truje na razne načine koje nismo ni svesni. O hemijskim tragovima i HAARP-u se mnogo priča, a nema mnogo dokaza o njihovom štetnom dejstvu. Ne treba da se bavimo takvim neproverenim pričama nego da damo sve do sebe da zdravo živimo, a to podrazumeva život u prirodi, rad u bašti i voćnjaku, nezavisnost od sistema koji uništava čoveka i okruženje dobrih ljudi i porodice.
Tinkture Dr Šulca:   Da li su onda sva instant rešenja prevare i zablude i da li možete nešto da poručite našim čitaocima za kraj?
Dr Miroljub Petrović:
Čovek može brzo da reši svaki svoj problem ako krene da čita Bibliju i da živi po instrukcijama koji su dati u prvih pet knjiga Biblije (Mojsijevim knjigama). Do istih informacija će doći i ako se bavimo naukom i istražujemo mnogobrojnu literaturu. Biblija je najbolji udžbenik za rešavanje svih zdravstvenih i životnih problema. Ove druge instant tehnike su prevare i treba ih izbegavati.
Tinkture Dr Šulca: Doktore hvala vam što ste izdvojili vreme za nas i naše verne čitaoce!
Dr Miroljub Petrović: