Zablude u lečenju i ishrani – intervju sa dr Miroljubom Petrovićem
Dobar dan doktore Petroviću. Prvo bismo želeli da vam se zahvalimo što ste odvojili malo vremena za nas i čitaoce našeg portala Tinkture Dr Šulca.
Svedoci smo da je u današnjem svetu sve veći broj ljudi bolestan, da li
od teških ili manje teških fizičkih ili duhovnih bolesti, ali jedno je
sigurno – teško je danas naći potpuno zdravog čoveka. Usled nemoći
klasične medicine pred bolestima XX i XXI veka, ljudi pribegavaju
raznoraznim instant rešenjima koja nude mnogi nadrilekari i
samoproklamovani nutricionisti. Ovakva pogrešna metodologija ih često
odvodi na stranputice – zablude u ishrani i lečenju, čime se zdravstveno
stanje obolelog još vise narušava ili u najboljem slučaju ostaje
nepromenjeno (uz poveće finansijske “olakšice”).
Tinkture Dr Šulca: Pa da krenemo sa jednim pitanjem vezanim za “lečenje” ,ni manje ni više nego, petrolejem?
Dr Miroljub Petrović:
Petrolej (kerozin) ili parafin se koristi
kao gorivo za avione, i dobija se destilacijom nafte. Otrovan je za
konzumiranje, baš kao i nafta. Ali, pošto ljudi danas koriste i druge
otrovne supstance u tečnoj fazi za navodno lečenje (najpoznatija je
alkohol, a danas mnogi koriste i mokraću) ne treba da čudi što je i ova
otrovna supstanca uvrštena na “spisak lekova”.
Tinkture Dr Šulca: Danas je vrlo popularan zeolit. Da li možete nešto više da nam kažete o njemu?
Dr Miroljub Petrović:
Zeolit je redak mineral u prirodi i ne
predstavlja sastojak koji se nalazi u biljkama. Podsetiću da su biljke
jedini proizvođači hrane u prirodi – jedino one mogu da uzimaju minerale
iz zemlje, i da koriste sunčevu svetlost u procesu fotosinteze za
stvaranje plodova i drugih biljnih tkiva koje ljudi i životinje jedu.
Zeolit se u prirodi nalazi u vidu rastresitog sedimenta ili stene, baš
kao i drugo kamenje. Suludo je da čovek da jede kamenje i sediment, a
zeolit je upravo to – kamen, odnosno sediment, koji je usitnjen na niovu
praha. Na isti način možemo da usitnimo i drugo kamenje i minerale.
Konzumiranje zeolita je još jedna od mnogobrojnih prevara koja ima dva
smera – 1) ljudima se sugeriše za lečenje nešto što teško može da se
nabavi (zeolit je redak u prirodi) i tako se formira visoka cena, pa se
ljudima uzima novac na prevaru, 2) štetnost zeolita nije ispitivana, jer
nikome do skoro nije palo na pamet da jede zeolit, ali kao što nema
potrebe da ispitujemo štetnost jedenja cigle ili crepa, a da znamo da je
štetno, ne treba da pravimo posebna istraživanja o štetnosti
konzumiranja zeolita.
Tinkture Dr Šulca: Mnogi ljudi smatraju da im je soda-bikarbona pomogla kod raznih oboljenja?
Dr Miroljub Petrović:
U pitanju je još jedna supstanca koja ne
postoji u prirodi, pa samim tim nije za jelo. Sodu bikarbonu pravi čovek
za svoje fiktivne potrebe. Ona u organizmu reaguje slabo bazno, pa može
privremeno da pomogne ljudima koji imaju “kiselinu”, odnosno gorušicu,
zbog konzumiranja namirnica životinjskog porekla i kafe. Konzumiranje
sode bikarbone lako može da poveća krvni pritisak i da poremeti pH krvi.
Ljudi koji ne žele da menjaju svoje loše navike moraju da izmišljaju
preparate za otklanjanje simptoma bolesti, a soda bikarbona je jedan od
takvih preparata kojim se samo pogoršava čovekovo zdravstveno stanje na
duže staze.
Tinkture Dr Šulca: Da li možete nešto više da nam kažete o bezglutenskoj dijeti?
Dr Miroljub Petrović:
U hinduizmu i okultizmu, svaka pojava u
prirodi, kao i sama hrana, karakteriše se navodno većim ili manjim
prisustvom dveju energija (jin i jang, kako ih oni nazivaju). Tako se,
na primer, toplota i leto posmatraju kao jang, pa se radi energetskog
balansa tokom ovog godišnjeg doba, kao i u toplijim krajevima,
preporučuje više jin hrana poput svežeg i barenog povrća sa manje soli,
sezonsko voće i više tečnosti. S druge strane, hladnoća i zima se
posmatraju kao jin, pa se u ovo doba i u hladnijim krajevima preporučuje
hrana koja je više jang i koja samim tim zagreva telo: pečena, pržena,
duže kuvana i više slana hrana, kao i više ribe i mahunarki. Pored
kuvanja u skladu sa godišnjim dobom, u ovim tehnikama ishrane i lečenja
obraća se pažnja i na druge faktore, poput telesne konstitucije ili pola
(žene su navodno više jin, a muškarci više jang).
Jedna od takvih tehnika je “ishrana po
krvnim grupama” prema kojoj je krvna grupa čoveka “ključ za otvaranje
mnogih prikrivenih isceliteljskih snaga i energija u organizmu”.
Po sličnom principu deluju i druge slične
tehnike, kao što su akupunktura, akupresura, iridologija,
refleksologija i dr, po kojima svaki predmet u prirodi, kao i svako
biće, ima svoje energetsko polje (nzivaju ga “aura”), a do oboljenja
dolazi kada nastane poremećaj tog polja. I zato je, opet, potrebno
dovesti do balansa tog energetskog polja da bismo bili zdravi, čemu
služe gore navedene tehnike.
“Stručnjaci za energiju” često koriste
pomagala kao što su klatno, rašlje i visak da bi navodno utvrdili gde se
nalaze izvori negativne energije, pa onda ljudima savetuju da pomeraju
krevete na mesta sa “pozitivnom energijom” da bi bolje spavali ili da
konzumiraju onu hranu koju im pomenuta pomagala navodno sugerišu.
Jedna od danas najpoznatijih i
najpopularnijih tehnika usklađivanja energije, koja je povezana sa
posebnim režimom ishrane, jeste “bezglutenska dijeta”. Treba znati da je
gluten jedan od najboljih biljnih proteina koji postoji u prirodi za
ljudsku ishranu. Najviše ga ima u plodu pšenice, raža i ječma, a manje u
ovsu.
“Stručnjaci” sa Istoka koriste primitivne
i neozbiljne tehnike za utvrđivanje da li nekome smeta gluten u
ishrani. Dovoljno je da osoba uzme u jednu ruku proizvod koji sadrži
gluten (na primer, komad pšeničnog hleba), da ga stavi ispred stomaka, i
da navodno oseti gubitak energije i slabost prilikom vršenja
jednostavnih pokreta dru- gom rukom.
Ceo ovaj cirkus dobio je i “naučnu
potvrdu” tako što se neupućenima nudi testiranje preko analize krvi čime
bi se utvrdilo da li je osoba navodno “netolerantna” na gluten ili neku
drugu namirnicu. Da bi ubedili neupućene, “stručnjaci” za bezglutensku
dijetu navode primer netolerancije na mleko, koji postoji kod više od
50% svetske populacije, i tim primerom žele da opravdaju objašnjenje
vezano za navodnu netolerantnost na gluten. Da podsetimo, u slučaju
netolerancije na mleko organizam čoveka nije u stanju da luči dovoljno
enzima laktaze koji je potreban za varenje mlečnog šećera laktoze iz
kravljeg mleka. Na taj način nesvareni mlečni šećer izaziva probleme u
crevima kao što su gasovi, grčevi i dijareja.
Tako nešto je i očekivano jer je čovek po
svojoj anatomiji i fiziologiji biljojed, a hrana za telad – kravlje
mleko, nije hrana za koju je njegovo telo dizajnirano.
Sa druge strane, nije očekivano da čovek
bude netolerantan na konzumiranje nekog biljnog proizvoda jer je on
biljojed. To je kao kad bismo kravama zabranjivali da pasu na određenom
delu livade jer “tamo raste posebna trava na koju su neke krave ne-
tolerantne”. Takođe, ne postoji nijedno naučno objašnjenje koje bi moglo
da opravda izbacivanje najboljeg biljnog proteina – glutena iz ljudske
ishrane.
Dr Petrović je u Srbiji i regionu, kao i širom sveta održao više stotina predavanja na temu zdravlja, kreacionizma i teologije
Postoje određeni filozofski koncepti,
ničim potvrđeni, koje navode promoteri bezglutenske dijete. Jedan od
njih kaže da usled oštećenja sluzokože želuca ili creva imuni sistem
čoveka nedovoljno svarenu hranu prepoznaje kao strano telo i stvara
antitela (antitela su etikete koje imuni sistem postavlja na strana
tela i tako ih prepoznaje kao metu za borbu protiv njih). Kada se radi
analiza krvi korišćenjem ELISA testa navodno se otkrivaju određena
antitela koja ukazuju da je osoba netolerantna na gluten ili neku drugu
biljnu namirnicu.
Činjenica je da ELISA test može da
otkrije antitela za, na primer, HIV virus, kojeg imuni sistem prepoznaje
kao strano telo, ali je potpuno nenaučno, nelogično i ničim potvrđeno
da organizam stvara antitela na gluten, odnosno otpornost na isti, ili
bilo koju drugu biljnu namirnicu.
Promoteri bezglutenske dijete navode
primere osoba koje su alergične na neke orašaste plodove (kao što je
badem) ili na neke plodove voća (kao što su jagode). Praksa je pokazala
da su takve osobe narušile svoje zdravlje, poremetile crevnu floru i
izazvale oštećenja na organima za varenje, i da je to uzrok zašto im ne
prijaju određene biljke. Kada u svom životu primene dobre navike i
pređu na zdravu ishranu zasnovanu na biljkama, ove osobe ubrzo prestaju
da budu alergične na pomenute biljke – mogu da ih konzumiraju bez
ikakvih problema.
Na sličan način osobe koje oštete
sluzokožu želuca gaziranim pićima, kofeinom, alkoholom i masnom hranom
mogu da osećaju tegobe ako piju sokove na bazi kiselog voća kao što su
limun, grejpfrut i pomorandža. Ali, kada počnu zdravo da se hrane i kada
se želudac oporavi, oni bez problema mogu da konzumiraju ove citrusne
sokove.
Činjenica je da mnogima pomogne
izbacivanje žitarica iz ishrane zato što su do tada konzumirali samo
prerađene žitarice prepune hemijskih dodataka. Takvi proizvodi
zakiseljavaju organizam i zaista ih treba izbegavati. Ali, to ne znači
da treba izbegavati integralne žitarice koje nisu prerađene i
kontaminirane raznim pojačivačima ukusa, konzervansima i veštačkim
bojama.
Podsetimo da je beli hleb zaista “prazan”
jer se u njemu nalazi samo 7% hranljivih sastojaka u odnosu na one koje
postoje u neprosejanom brašnu nastalom mlevenjem celog zrna žita.
I kada se takvom brašnu (odnosno testu) dodaju konzervansi, MSG, aditivi
i drugi hemijski dodaci, dobijamo proizvod koji zaista nije za ljudsku
upotrebu.
Činjenica je da postoji i placebo efekat –
kada čovek radi nešto što je pogrešno, a uveren je da radi dobru stvar,
pa geni privremeno reaguju na pozitivno značenje koje nečemu
dodeljujemo pa osoba oseti poboljšanje, ali zapazimo da placebo ili
lažni lek može samo kratkotrajno da deluje.
U najkraćem, takozvana “bezglutenska
dijeta” je jedna od brojnih dijeta koja će, kao i mnoge pre nje, samo
povećati broj bolesnih ljudi na našoj planeti.
Tinkture Dr Šulca: Svakako jedan od najprisutnijih “lekova” u medijima, a posebno na internetu jeste ulje konoplje… (?)
Dr Miroljub Petrović:
Biljna ulja ne postoje u prirodi u tečnoj
fazi. Postoje samo kao masnoća u okviru biljaka, a njihovo ceđenje i
vađenje iz biljaka je neprirodan proces koji čovek primenjuje. Najbolji
način konzumiranja biljnih masnoća je konzumiranjem kompletnih biljnih
plodova (masline, suncokreta, kukuruza…), a ne ceđenjem masnoća iz
biljaka i njihovo odvojeno konzumiranje. Ako se tako radi, masnoće koje
konzumiramo nisu uravnotežene kao što su to u celom plodu biljke, i zato
mogu da izazovu niz poremećaja u organizmu, baš kao i konzumiranje
vitaminskih i mineralnih tableta koje predstavljaju neuravnotežene
hranljive sastojke. Poznato je da prekomerno i neuravnoteženo uzimanje
određenih hranljivih sastojaka izaziva poremećaj u apsorpciji drugih
hranljivih sastojaka, i druge vrste dizbalansa u organizmu. Ulje od
konoplje je još jedan redak proizvod na tržištu zbog kojeg mu je visoka
cena, a koji nema nikakva terapeutska svojstva u vidu ishrane, baš kao
ni druga ulja, pa bila ona i hladno ceđena. Ko hoće da unosi zdrave
masnoće u organizam treba da jede seme konoplje, suncokreta, kukuruza
ili plod masline, a ne njihova ulja. Naravno da konzumiranje hladno
ceđenih ulja biljaka, u malim količinama, nije štetno.
Tinkture Dr Šulca: Jedan od najmističnijih lekova je svakako i Srebrna voda… (?)
Dr Miroljub Petrović:
Srebro ima određena antibakterijska
svojstva, ali i svinjska šunka, nadimljena otrovnim ugljen-dioksidom
predstavlja nešto što izbegavaju bakterije i insekti, pa opet je štetno
za upotrebu. Rađena su ispitivanja u laboratoriji vezano za srebrnu vodu
i pokazano je da ona nema nikakva hranljiva, niti terapeutska svojstva.
Tinkture Dr Šulca: A jedna prilično suluda “metoda lečenja”,sigurno ćete se složiti sa nama je i urinoterapija?
Dr Miroljub Petrović:
Ne bi me začudilo da se uskoro pojavi i izmet kao dodatak ishrani i preparat za lečenje raznih bolesti.
Tinkture Dr Šulca: Da li i noni, graviola i aronija spadaju u grupu dobro reklamiranih proizvoda?
Dr Miroljub Petrović:
U pitanju su neki od brojnih namirnica
kojih nema na našim prostorima, i odlična su podloga za priču
prevaranata koji prodaju nešto čega nema, a za šta “oni tvrde” da je
lekovito. Još jedna prevara.
Tinkture Dr Šulca: Vaše mišljenje o lekovitosti surutke i kefira?
Dr Miroljub Petrović:
U pitanju su produkti koji nastaju
kvarenjem mleka raznih životinja sisara. Od njih može samo da se dobije
dijabetes ili povišen nivo masnoća u krvi, a nikako da se leče bolesti.
Tinkture Dr Šulca: Mnogi ljudi smatraju da ih samo uzimanje vitamina B17 (koštice kajsija) može spasiti i od najtežih bolesti. Na čemu ljudi temelje ovakve tvrdnje?
Dr Miroljub Petrović:
Opet je u pitanju priča o nečemu što je
retko u prirodi, da bi se ostvarila zarada na onom što nije lako
dostupno. Ispada da je Bog pogrešio što nije napravio vitamin B17 da
bude dostupan na svakom ćošku prirode, jer bi onda svi ljudi navodno
bili zdravi.
Tinkture Dr Šulca: Da li možete nešto vise da nam kažete o gljivama. Da li one predstavljaju dobar izvor nutritijenata?
Dr Miroljub Petrović:
Gljive su saprofitski organizmi koji žive
na uginulim ostacima. Ne spadaju ni u biljke, ni u životinje, nego u
posebnu kategoriju organizama. Imaju pet životinjskih osobina, a jedna
od njih je i posedovanje hitina, koju imaju insekti. Ne spadaju u
prvostepenu hranu, kao što su biljke, ali mogu da budu zamena za biljke u
manjim količinama, kao i meso biljojeda.
Tinkture Dr Šulca: Da li nešto mogu da izleče Brojsove terapije?
Dr Miroljub Petrović:
Brojsova terapija predstavlja
izgladnjivanje organizma, što može da bude jako štetno. U nekim
slučajevima ona delimično pomogne osobama koje su godinama trovale svoj
organizam, ali bolesnom čoveku je potreban adekvatan unos hranljivih i
lekovitih sastojaka preko hrane, a to Brojsova terapija ne pruža, jer
polazi od pogrešne pretpostavke da je dugotrajno gladovanje lekovito.
Dr
Miroljub Petrović (Direktor Centra za Prirodnjačke Studije u Beogradu)
je čest gost na lokalnim, nacionalnim i regionalnim televizijama
Tinkture Dr Šulca: Stiže nam lepo vreme, ljudi će biti više aktivni i biće više podložni povredama i ujedima krpelja. Šta mislite o inekcijama protiv tetanusa i ujeda krpelja i koja je prirodna žaštita?
Dr Miroljub Petrović:
Bakterija Clostridium tetani je
deo našeg organizma i predstavlja korisnu bakteriju. Međutim, u prljavim
uslovima ona može da se prekomerno umnoži i da izazove trovanje. To se
dešava kada se čovek poseče i ne opere ranu vodom nego dođe do stvaranja
prljavih uslova da se ova bakterija prekomerno umnoži. Najobičnije
pranje vodom rešava problem sa posekotinama ili ubodima na oštar
predmet.
Do ujeda krpelja može da dođe samo ako je
čovek neadekvatno obučen (ide go ili polugo). Ukoliko dođe do uboda
krpelja postoje razne tehnike kako krpelj može da se izvuče iz tela.
Jedan način je da se na njega stavi malo OHO lepka, da se sačeka par
minuta da pod dejstvom lepka krpelj ugine, a onda da se očvrsli lepak,
zajedno sa krpeljom izvuče iz tela. Drugi način je da se krpelju
primakne užareni predmet, kao što je cigareta, i on će izaći iz tela.
Neki koriste pincetu, uhvate krpelja za deo koji viri i okreću u krug.
Postoje i druge tehnike. Mesto ujeda se zatim ispere vodom, alkoholom
ili povidom jodom, i obriše. Oni koji žele mogu da koriste i list
bokvice da stave na mesto posekotine ili ujeda jer ova biljka odlično
deluje kod svih trovanja.
Tinkture Dr Šulca: Šta je u stvari nameštanje atlasa?
Dr Miroljub Petrović:
U pitanju je okultna tehnika, kao i
akupunktura, homeopatija, iridologija i dr, koja se bavi navodnim
“podešavanjem čovekove energije” i koristi se za navodno lečenje svih
bolesti. “Stručnjake” za nameštanje atlasa treba izbegavati baš kao i
vračare i astrologe, jer najgora stvar koja čoveka može da zadesi jeste
da poludi, odnosno da postane opsednut demonima, a to se može desiti ako
čovek posećuje okultiste (vračare, astrologe, nadrilekare) koji su
najčešće nesvesni onoga što rade već su i sami izmanipulisani od strane
demona.
Tinkture Dr Šulca:
Pretposlednje pitanje u ovom intervjuu je vezano za, po nama,
bespotrebne strepnje današnjeg čoveka. Da li smatrate da čovek koji
poštuje sve prirodne zakone zdravlja može da bude ugrožen na bilo koji
način od Chemtrailsa (hemijski tragovi) i HAARP sistema?
Dr Miroljub Petrović:
Sigurno je da se čovečanstvo truje na
razne načine koje nismo ni svesni. O hemijskim tragovima i HAARP-u se
mnogo priča, a nema mnogo dokaza o njihovom štetnom dejstvu. Ne treba da
se bavimo takvim neproverenim pričama nego da damo sve do sebe da
zdravo živimo, a to podrazumeva život u prirodi, rad u bašti i voćnjaku,
nezavisnost od sistema koji uništava čoveka i okruženje dobrih ljudi i
porodice.
Tinkture Dr Šulca: Da li su onda sva instant rešenja prevare i zablude i da li možete nešto da poručite našim čitaocima za kraj?
Dr Miroljub Petrović:
Čovek može brzo da reši svaki svoj
problem ako krene da čita Bibliju i da živi po instrukcijama koji su
dati u prvih pet knjiga Biblije (Mojsijevim knjigama). Do istih
informacija će doći i ako se bavimo naukom i istražujemo mnogobrojnu
literaturu. Biblija je najbolji udžbenik za rešavanje svih zdravstvenih i
životnih problema. Ove druge instant tehnike su prevare i treba ih
izbegavati.
Tinkture Dr Šulca: Doktore hvala vam što ste izdvojili vreme za nas i naše verne čitaoce!
Dr Miroljub Petrović: