Sremuš – divlji bijeli luk
Od davnina se smatra za ljekovitu biljku, a biohemičari su sigurni da je sremuš čak zdraviji od bijelog luka, zbog obilja alina, materije koja se pod dejstvom kiseonika pretvara u alicin. Sremuš podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim.
Sremuš, medveđi ili divlji bijeli luk se može nabrati u aprilu i maju skoro na svakom šumskom proplanku, ali raste i kao kultivisana biljka.
Ima duguljaste listove intenzivno zelene boje i karakerističan miris bijelog luka zbog čega se dodaje salatama ili varivima. Raste do 20 cm visine, ima uspravnu i tanku lukovicu bijele ili žućkaste boje. Iz lukovice u proljeće izrastu obično 2-3 eliptična, duguljasta i šiljasta lista, tamno zelene boje, sjajni su i pri dnu se postepeno sužavaju u dugačku peteljku. Cvjetovi su oblika zvona, bijele su boje sa veoma prijatnim mirisom.
Beru se listovi od kojih se pravi salata, a i lukovica koja je bjeličaste boje služi kao pikantan začin. Upotrebljava se svjež nadzemni dio biljke, koji se sakuplja prije cvjetanja. Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako ljuti. Lukovica se sakuplja prije sazrijevanja sjemena i može se na hladnom očuvati nekoliko dana. Za upotrebu su i nedozreli plodovi koji se pojavljuju ljeti.
U proljeće sremuš ima najjača ljekovita svojstva, čisti krv, žuč i jetru od toksina nataloženih u organizmu tokom zime.
Terapeutsko djelovanje je kao i dejstvo bijelog luka. Sremuš sadrži dosta eteričnih ulja i pomaže u liječenju arteroskleroze, visokog krvnog pritiska, a ublažava crevne i želudačne tegobe, kao i bolesti jetre. Može da spriječi napade migrene. Dobar je kao lijek protiv crevnih parazita kod djece. Ekstrakt sremuša može pomoći kod bronhitisa i astme. Sremuš je dobra odbrana od gripa i groznice, a i kao preventiva od infarkta . Otklanja nesanicu i nesvjesticu. Pomaže lakšem izlučivanju viška sluzi iz pluća, pa tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje
Za razliku od bijelog luka, sremuš ima karakterističan miris samo dok se jede, poslije toga se ne osjeća. Povoljni efekti ove biljke mogu se primijetiti tri nedjelje poslije svakodnevnog konzumiranja.
Sremuš ne valja sušiti. Najbolje ga je jesti u svježem stanju kao salatu u kombinaciji sa zelenom salatom, a možete ga staviti i u supu i sos ili napraviti namaz za sendviče.
Ne berite medveđi luk ako niste sigurni, jer ga lako možete zamijeniti za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku. Ipak, najbolji način prepoznavanja sremuša je miris bijelog luka kada se list protrlja.
* Dragi moji prijatelji, u prirodu, u berbu sremuša, maslačka, koprive... :)
https://www.youtube.com/watch?v=ThYgBH3F9Iw&feature=share
Od davnina se smatra za ljekovitu biljku, a biohemičari su sigurni da je sremuš čak zdraviji od bijelog luka, zbog obilja alina, materije koja se pod dejstvom kiseonika pretvara u alicin. Sremuš podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim.
Sremuš, medveđi ili divlji bijeli luk se može nabrati u aprilu i maju skoro na svakom šumskom proplanku, ali raste i kao kultivisana biljka.
Ima duguljaste listove intenzivno zelene boje i karakerističan miris bijelog luka zbog čega se dodaje salatama ili varivima. Raste do 20 cm visine, ima uspravnu i tanku lukovicu bijele ili žućkaste boje. Iz lukovice u proljeće izrastu obično 2-3 eliptična, duguljasta i šiljasta lista, tamno zelene boje, sjajni su i pri dnu se postepeno sužavaju u dugačku peteljku. Cvjetovi su oblika zvona, bijele su boje sa veoma prijatnim mirisom.
Beru se listovi od kojih se pravi salata, a i lukovica koja je bjeličaste boje služi kao pikantan začin. Upotrebljava se svjež nadzemni dio biljke, koji se sakuplja prije cvjetanja. Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako ljuti. Lukovica se sakuplja prije sazrijevanja sjemena i može se na hladnom očuvati nekoliko dana. Za upotrebu su i nedozreli plodovi koji se pojavljuju ljeti.
U proljeće sremuš ima najjača ljekovita svojstva, čisti krv, žuč i jetru od toksina nataloženih u organizmu tokom zime.
Terapeutsko djelovanje je kao i dejstvo bijelog luka. Sremuš sadrži dosta eteričnih ulja i pomaže u liječenju arteroskleroze, visokog krvnog pritiska, a ublažava crevne i želudačne tegobe, kao i bolesti jetre. Može da spriječi napade migrene. Dobar je kao lijek protiv crevnih parazita kod djece. Ekstrakt sremuša može pomoći kod bronhitisa i astme. Sremuš je dobra odbrana od gripa i groznice, a i kao preventiva od infarkta . Otklanja nesanicu i nesvjesticu. Pomaže lakšem izlučivanju viška sluzi iz pluća, pa tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje
Za razliku od bijelog luka, sremuš ima karakterističan miris samo dok se jede, poslije toga se ne osjeća. Povoljni efekti ove biljke mogu se primijetiti tri nedjelje poslije svakodnevnog konzumiranja.
Sremuš ne valja sušiti. Najbolje ga je jesti u svježem stanju kao salatu u kombinaciji sa zelenom salatom, a možete ga staviti i u supu i sos ili napraviti namaz za sendviče.
Ne berite medveđi luk ako niste sigurni, jer ga lako možete zamijeniti za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku. Ipak, najbolji način prepoznavanja sremuša je miris bijelog luka kada se list protrlja.
* Dragi moji prijatelji, u prirodu, u berbu sremuša, maslačka, koprive... :)
https://www.youtube.com/watch?v=ThYgBH3F9Iw&feature=share