KOTLIĆI SU U PAKLU, U RAJU NEMA KUVANJA
Maja Volk
Šta
je to živa hrana? Voće, povrće, semenke, klice, hladno ceđena ulja…
Devičanska ulja rastvaraju se u vodi i limunu, ne lepe se za creva a
podmazuju organe tako da sve zaista radi kao podmazano. Nema mirisa,
nema kiseline, a onda vam se promene i misli – nema kiselih i ljutih
misli.
Kad u vašem organizmu ništa ne truli, onda se ne osećate trulo.
Osim
svežeg, zamrznuto voće i povrće ima istu vrednost i enzimi ništa ne
gube zamrzavanjem, oni se uništavaju zagrevanjem. Da je drugačije,
organe za transplantaciju bi blanširali, ali oni bi onda bili mrtvi, zar
ne? Kome treba prokuvano srce?
Voće treba jesti ujutru
do podneva, jer tada se u organizmu vrši detoksikacij a i ako
unesete obilan kuvani ili prženi doručak telo će morati da odvoji novu
energiju za varenje, zato vam se spava, pa morate da uzmete kiselinu
(kafu) da se razbudite i već je zlo učinjeno, a niste se još ni
razbudili. Ako počnete dan voćem, imaćete energije napretek.
Za
vegansku kuhinju vam je potrebno samo da imate sokovnik, blender i
"secka". Kuhinja bez mirisa, prženja, tiganja, šerpi, lonaca, s
drastično smanjenom potrošnjom struje i deterdženata, jer topla voda sve
ispira.
Princip je jednostavan – svakog dana sve, u
svim bojama. Ujutru i uveče voćni obrok, tokom dana salatni obroci, dva
ili tri, sa semenkama i uljima, između, kao grickalice, suvo voće i
semenke. Za ovakvu ishranu, nagrada je – trajno zdravlje, podmlađeni
izgled, zategnuta koža, bujna, živa kosa, i radosne, pozitivne misli, a
onda kreće promena iznutra – više ni na svoje telo ni lice ne možete da
stavljate hemiju, počinjete da brinete o prirodi, da tražite pogledom
sunce, da udišete punim plućima (i zdravim) život – morate da
probate da biste osetili i verovali.
Kada sam počela
da koračam ovim divnim, svetlim putem životne radosti i zdravlja, prvo
su me zanimale namirnice koje su po kvantnoj medicine najjače,
najmoćnije, i najveći borci protiv malignih oboljenja. Pogledajte listu
najmoćnijih, između ostalog: narandža, jabuka, kruška, dinja, bundeva,
kivi, lubenica, grožđe, ananas, grejp, i iznad svega – jezgra koštice
šljive, kajsije. I kada pogledate listu, prvo što pomislite je „Bože,
ima li neka voćka ili povrćka da nije antikancerozna?” Tačno. Nema. Sve
su zdrave i sve su lekovite. Istina je toliko jednostavna i nadohvat
ruke, ali nije brendirana i nema ko da je reklamira. Na bilbordima nema
mesta sirovom voću ni povrću, jer njihov proizvođač, priroda, ne plaća
novcem, već zdravljem.
Za one koji tragaju za receptima i dodatnim informacijama u vezi sa sirovom hranom
JELOVNIK SIROVE BILJNE HRANE ZA SEDAM DANA
Obroci
su podeljeni na "slane" i "slatke". Slani su zasnovani na povrću, a
slatki na voću. U okviru obroka se ne konzumiraju voće i povrće
zajedno,
osim u retkim slučajevima kada se jabuka dodaje u sok od povrća
(radi ukusa), ili kada se suvo voće koristi kao desert nakon obroka od
povrća.
Voda se pije pre obroka i najranije sat
vremena posle obroka, a ne za vreme obroka. Isto važi i za ceđene
sokove. Između obroka može da se konzumira samo voda. Pošto je
želudac mišić koji treba da se odmara, nije dozvoljeno konzumiranje
bilo kakvog voća, čajeva ili grickalica između obroka. Pauza
između obroka bi trebala da bude najmanje pet sati.
Ukoliko
nastupi kriza gladi između obroka, u periodu dok se organizam navikava
na ovaj režim, može se konzumirati ceđeni sok od 2 -3 dl, prema
nekom od recepata koji su dati u odvojenom dokumentu.
Ceđeni
sok može da se pije i pre obroka, kao i za večeru. Ukoliko je obrok
na bazi voća (slatki obrok), pre obroka se pije sok od voća, i
suprotno (u slučaju obroka na bazi povrća pre obroka se može
konzumirati sok od povrća). Sok ne može dugo da stoji nakon ceđenja,
najbolje je da se
odmah konzumira.
Energetski
najvažnija namirnica u obroku jesu žitarice. One čine osnovi svakog
obroka, a uz nju po želji i orašasti plodovi. Da se termičkom
obradom (kuvanjem, prženjem, pečenjem) ne bi gubili hranljivi sastojci, žitarice se potope u vodi da nabubre i tako se jedu.
PRIPREMANJE ŽITARICA
Žitarice
koje se najlakše pripremaju za jelo jesu ječam i ovas. Oko 200 - 300
grama žitarica se potopi uveče u vodi, tako da vode bude duplo više
u posudi od žitarica, na sobnoj temperaturi. Ujutru se voda iscedi, a
žitarice isperu u dve do tri vode, ostave da stoje u posudi vlažne i
isceđene,
i poklopljene poklopcem. Na taj način su spremne za konzumiranje.
Na
sličan način se priprema i pšenica, ali njoj treba više vremena da
nabubri. Ukoliko se potopi uveče, pšenici treba oko 18 sati da
nabubri. To znači da je ujutru treba isprati vodom dva do tri puta,
ostaviti isceđenu i poklopljenu da stoji još 4- 5 sati, a onda opet
isprati vodom dva do tri puta i ostaviti isceđenu i poklopljenu da
stoji, pa isti postupak ponoviti još jednom nakon 4-5 sati,
dok pšenica ne nabubri i postane mekana za
konzumiranje. Sličan
vremenski period, kao za pšenicu, potreban je sočivu da počne da
klija. Čim se pojavi bela klica iz zrna sočiva, ono je spremno
za
konzumiranje. U nastavku će se termini "ječam", "ovas" i "pšenica"
odnositi na iste žitarice koje su bile potopljene u vodi i nabubrele.
Količina
sastojaka u obroku može se menjati po želji osobe. Preporučuje se
da se doručak konzumira najkasnije do 10 ujutru, a da večera bude
zasnovana samo na voću ili ceđenom soku, i da ne bude posle 19 sati. Osobe kojima večera nije potrebna, mogu da je izbace.
Po
želji, i doručak i ručak mogu da budu slatki, ili slani
obroci. Pored obroka, potrebno je dnevno piti najmanje 2 litre tečnosti
(voda + ceđeni sok). Donji recepti predstavljaju
najjednostavije načine pripremanja obroka. Za više detalja
o pripremanju sirove biljne hrane pogledati knjigu i video "Kuvar
sudnjeg dana" na sajtu: