petak, 17. siječnja 2014.

drina

Reke. Spajaju i razdvajaju. Neki ih slave u svojim pesmama dok drugi na njima crtaju nevidljive granice za koje reke ne haju...

Drina je jedna od najlepših reka Balkana. Rađa se u Crnoj Gori u zagrljaju Tare i Pive i hita ka Savi kojoj se predaje kod sela Sremska Rača. Pre 16 vekova namenili su joj ulogu granice između Zapadnog i Istočnog rimskog carstva. Danas deli države Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. U većem delu svog toka ova izrazito planinska reka, visokih kanjonskih litica (među najvišim u svetu), delimično je ukroćena hidroelektranama Višegrad, Perućac i Zvornik, ali koliko god je ljudi delili, presecali, krotili, ništa ne može izbrisati njeno smaragdno zelenilo zbog koje ju je narod odavno prozvao Zelenika.
Na svakom kilometru njenih obala, život je bujao vekovima. U srcu podrinjsko-jadarskog kraja nalazi se simpatična varošica Loznica, koja je dobila ime po nekada mnogobrojnim vinogradima. Smeštena je pored same Drine, preko puta Zvornika, između tri planine - Gučevo, Boranja i Cer, i u neposrednoj blizini tri banje - Banja Kovinjača, Banja Badanja i Radaljska banja. Nedaleko su i Zvorničko i Radaljsko jezero, etno kompleks Tršić, manastiri Tronoša, Čokešina i Sveti Nikolaj, ostaci starih gradova i utvrđenja - Vidojevica, Kosanin grad, Trojanov grad, Koviljkin grad, Soko grad, kao i stare crkve brvnare u Dobrom potoku kod Krupnja i Orovici kod Ljubovije. U samom gradu nalaze se dve galerije koje je zaista vredno posetiti - galeriju - legat našeg velikog slikara Miće Popovića i galeriju Mine Karadžić.
Ono što je za Beograđane Avala, to je za Lozničane Gučevo, šumovita planina gusto obrasla grabom, bukvom, javorom i bagremom. Markiranim pešačkim stazama se stiže do vrha (780 metara) sa koga se, pored spomenika-piramide ovde izginulim ratnicima u prvom svetskom ratu, pruža upečatljiv pogled na vijugavu Drinu, Loznicu i Banju Koviljaču. Na samo stotinak metara odatle, nalazi se restoran "Vidikovac" u kome se mogu izjamiti i sobe, ali i nekoliko drugih vajata lepih imena "Ruža", "Trešnja" i "Lipa" gde gurmani mogu uživati u tradicionalnim jelima od jagnjetine, gučevskom čobancu, kajmaku, uštipcima, kačamaku, domaćim lepinjama i staroj domaćoj rakiji.