Amarant
Amarant, ili štir, je jedna od najzdravijih žitarica.
Poput quinoe i heljde, amarant se smatra pseudo-žitaricom (tehnički gledano ove biljke nisu žitarice).
Istraživanja potvrđuju da amarant možemo svrstati među najstarije žitarice na svijetu.
Njegovo porijeklo je Srednja i Južna Amerika. Sa sistematskim istrebljenjem ovih naroda, štir je gotovo u potpunosti nestao.
Danas se štir ponovno otkriva. Moderna nutricionistika mu pridaje veliko značenje.
Amarant sadrži visokokvalitetne proteine i lizin u većem postotku nego druge žitarice.
Sposobnost biološke asimilacije njegovih proteina je veća nego kod mlijeka, soje, ječma i pšenice.
Štir je poseban i po tome što ne sadrži gluten. Štir je bogat
mineralima (kalcij, željezo, fosfor, magnezij). Količina kalcija u
amarantu premašuje onu koju sadrži mlijeko.
Amarant u zrnu možete kuhati kao i ostale žitarice. Njegovo brašno
možete pomiješati sa pšeničnim brašnom i koristiti za izradu hljeba.