četvrtak, 8. svibnja 2014.

pčele

 PORIJEKLO

Kada bismo trebali odgovoriti na pitanje koje je porijeklo vode, bez koje NEMA života, sigurno da ne bismo rekli da mu je podrijetlo u vodiku, doduše uz nešto manji dodatak oksida. No bez ikakvog daljnjeg filozofiranja o transformaciji i kemiji, fizici i fizikalnim procesima možemo ustvrditi da vode ima posvuda, u nama i oko nas, u cijelom svemiru.
No kada govorimo o porijeklu pčelinjih proizvoda onda nas većina na prvu loptu pomisli na njihovo biljno porijeklo. Što je potpuno netočno, za nas pčelare neprihvatljivo i u krajnjoj konsekvenci štetno.
Od svih pčelinjih proizvoda jedino bi se, EVENTUALNO, moglo prihvatiti da je cvjetni prah, kojeg skupljaju pčelari na ulazima pčela u košnice, biljnog podrijetla. No i tu treba biti oprezan jer pčela skupljajući cvjetni prah svako zrno dotakne svojim jezikom, predaje mu nešto svoje sline i tako gradi grudicu koju smo mi potom, prije njenog unosa u košnicu, pokupili. No zrno koje uđe u košnicu VIŠE NIJE BILJNOG PORIJEKLA. Krilati farmaceuti u košnici TRANSFORMIRAJU pelud u nešto sasvim drugo - u PERGU. I to je sad ISKLJUČIVO proizvod košnice i porijeklo mu je ISKLJUČIVO košnica. Spektogram cvjetnog praha i spektogram perge pokazuje da se radi o dva potpuno različita materijala.
Isto tako spektogram nektara i spektogram meda pokazuje da se također radi o dva potpuno različita materijala. Pretvorba (transformacija) nektara u med nastupa pod utjecajem izlučevina pčele te „farmaceutskom" tehnikom i tehnologijom pčelinje zajednice. I kao gotov proizvod pčelinje košnice med je neponovljiv materijal u svemirskim razmjerima.