PORIJEKLO
Kada bismo trebali odgovoriti na
pitanje koje je porijeklo vode, bez koje NEMA života, sigurno da ne
bismo rekli da mu je podrijetlo u vodiku, doduše uz nešto manji dodatak
oksida. No bez ikakvog daljnjeg filozofiranja o transformaciji i kemiji,
fizici i fizikalnim procesima možemo ustvrditi da vode ima posvuda, u
nama i oko nas, u cijelom svemiru.
No kada govorimo o porijeklu pčelinjih
proizvoda onda nas većina na prvu loptu pomisli na njihovo biljno
porijeklo. Što je potpuno netočno, za nas pčelare neprihvatljivo i u
krajnjoj konsekvenci štetno.
Od svih pčelinjih proizvoda jedino bi
se, EVENTUALNO, moglo prihvatiti da je cvjetni prah, kojeg skupljaju
pčelari na ulazima pčela u košnice, biljnog podrijetla. No i tu treba
biti oprezan jer pčela skupljajući cvjetni prah svako zrno dotakne
svojim jezikom, predaje mu nešto svoje sline i tako gradi grudicu koju
smo mi potom, prije njenog unosa u košnicu, pokupili. No zrno koje uđe u
košnicu VIŠE NIJE BILJNOG PORIJEKLA. Krilati farmaceuti u košnici
TRANSFORMIRAJU pelud u nešto sasvim drugo - u PERGU. I to je sad
ISKLJUČIVO proizvod košnice i porijeklo mu je ISKLJUČIVO košnica.
Spektogram cvjetnog praha i spektogram perge pokazuje da se radi o dva
potpuno različita materijala.
Isto tako spektogram nektara i
spektogram meda pokazuje da se također radi o dva potpuno različita
materijala. Pretvorba (transformacija) nektara u med nastupa pod
utjecajem izlučevina pčele te „farmaceutskom" tehnikom i tehnologijom
pčelinje zajednice. I kao gotov proizvod pčelinje košnice med je
neponovljiv materijal u svemirskim razmjerima.