nedjelja, 5. lipnja 2016.

hrono

Predlog jelovnika za vreme posta i za vegeterijance / vegane

Doručak:

    Hleb - ( napravite hleb od integralnog ovsenog i raženog brašna, dodajte malo ulja, sode bikarbone i prašak za pecivo, vode. Testo podelite na delovi i izvaljajte u loptice i stavite na pleh. Pomešajte ulje i izgnječite beli luk, mleveni lan, golicu, biber, bosiljak i premažite testo ). Uz hleb možete da pojedete domaći ajvar (bez šećera i sirćeta) i avokado
    Jaja sa prazilukom i crnim maslinama (5-6 kom), Nanin hleb
    Jaja sa paprikom, paradajzom, Sickin hleb
    Proja (heljdino i integralno ovseno brašno) sa blitvom ili sa pečurkama (umesto mleka se stavlja kisela voda)
    Palačinke (heljdino i integralno ovseno brašno ili od speltinog brašna), ajvar ili sa nekim povrćem
    Namazi: humus, susamov tan, puter od golice, namaz od maslina (u blender ubaciti masline, paradajy, peršun, đumbir i biber), baba ganuš, namaz od pečuraka (prodinstajte pečurke i luk, biber, usitniti u blenderu, po ukusu dodati limun i peršun)
    Žitarice od celog zrna - sa bademom ili lešnikom
    Kačamak (napravljen sa heljdinim brašnom ili sa speltinim) i bademovim mlekom
    Pita od heljdinih kora sa povrćem (sa tikvicama, ili sa patlidžanom ili sa zeljem)
    Jaja sa povrćem
    Bruskete sa kvasnim hlebom, izrendan paradajz sa origanom i sa malo belog luka

Napomena: Dovoljno je odabrati 3 kombinacije i njih menjati na nedeljnom nivou

Ručak

    Brokoli i karfiol sa ribom (iseckati crni luk i šampinjone, propržiti ih. Brokoli i karfiol iskidati na cvetiće pa dodati šampinjonima. Naliti domaćom supom i kuvati 20 minuta. Paradajz iseći na kriške, kao salatu i posuti sirovim suncokretom)
    Ćufte od sočiva sa tikvicama (Sočivo potopiti da stoji u vodi oko 6 sati, zatim samleti u blenderu, dodati rendanu tikvicu i začine, mirođija, peršun, biber, majčina dušica. Smesu oblikovati kao ćufte i ređati u pleh preko pek papira. Zapeći u rerni)
    Punjene paprike sa dinstanim tikvicama i prazilukom, bez pirinča
    Punjene tikvice sa dinstanim pečurkama, bez pirinča
    Salata, grilovano, bareno i sveže povrće sa 30 gr badema ili lešnika sirovih 1x nedeljno ili sa sirom 1x nedeljno
    Kinoa (amarant) prodinstati na praziluku sa povrćem ili pečurkama 2x nedeljno maksimalno
    Grilovane pečurke (bukovače) sa grilovanim povrćem preliveno hladno ceđenim maslinovim uljem
    Zelena boranija sa mešanom salatom (bez zaprške)
    Punjene paprike sa crvenim pasuljem (prodinstati crveni pasulj sa prazilukom, napuniti paprike i preliti sokom od paradajza)
    Crveni ili šareni pasulj sa mešanom salatom (bez zaprške)
    Domaće supe ili čorbe (bez zaprške i rezanaca)
    Kiseli kupus (sarma, podvarak, salata sa crvenom paprikom) . bez pirinča
    Mahunarke možete da jedete do 3x nedeljno
    Amarant ili kinoa 2x nedeljno

Večera

    Grilovano povrće 2 vrste  2x nedeljno
    Kinoa sa brokolijem 2x nedeljno
    Amarant sa krastavcima
    Sveža salata napravljena od 2 vrste zelenog povrća začinjena hladno ceđenim uljem od koštica grožđa
    Potaž od brokolija, zelena salata sa šakom bundevinog semena (uveče se ne jedu lešnik i badem)
    Grilovane tikvice sa humusom i zelena salata
    Zelena boranija sa salatom 1x nedeljno
    Riba iz konzerve 1x nedeljno

Napomena:

Badem ili lešnik uz doručak ili ručak 30g (3x nedeljno)