srijeda, 29. lipnja 2016.

hleb

Bezglutenski hleb

Sastojci

  • 2 šolje heljdinog brašna
  • 2 šolje belog kukuruznog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike suncokreta
  • 2 kašike golice
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 limun
  • 5-6 dcl mlake vode
  • 2 kašike psilijuma

Postupak

  1. U posudu stavite brašno, so, semenke  i psilijum i sve promešajte. Dodajte postepno vodu da dobijete gustu lepljivu smesu. Posudu poklopite ili prekrijte sa čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperatur minimum 2 sata, idealno od 6 do 8 sati.
    Nakon isteklog vremena, dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu i sve dobro promešajte a zatim dodajte i sok od limuna te opet smesu promešajte.
    Smesu preručite u odgovarajući pleh za pečenje, stavite alu foliju preko pleha a zatim stavite u rernu na 200 stepeni sat vremena a zatim skinite alu foliju i pecite još 30 d 60 minuta na 180 stepeni.
  2. Napomene:
    Kukuruzno brašno je dozvoljeno nakon perioda restrikcije ali kod nekih pacijenata sa celijakijom ili osetljivošću na gluten, netolerancijom, ono se toleriše i u periodu restrikcije kao lična preporuka.
    Ukoliko ne možete da koristite kukuruzno brašno, zamenite ga ovsenim u istoj količini.
    Psilijum u ovom testu igra ključnu ulogu, ukoliko ga nemate, zamenite ga sa mlevenim lanom i/ili chia semenkama.
    Ja sam hleb pekla 1 sat na 220 stepeni a onda jos 45 minuta na 200 ali moja rerna je prilično slaba, tako da pečenje prilagodite prema vašoj rerni.
    Nakon što je hleb pečen, dok je još u plehu, pokrijte ga sa čistom krpom i ostavite par minuta, a zatim ga prebacite na rešetku za hlađenje. Na ovaj način će kora hleba biti mekana.
    Ukoliko ne koristite kukuruzno brašno možete umesto njega staviti ovseno brašno, ukoliko vam ovas ne smeta.
    Šolja koja je korišćena je od doncafe i ona ima 2dcl.